10 Ekim 2010 Pazar


DÜŞÜNCELERİMİZİ KONTROL EDEBİLİRİZ.


Hepimiz düşüncelerimizin yaratıcı olduğunu ve bugünkü düşüncelerimizle geleceğimizi şekillendirdiğimizi biliyoruz. Zihnimizin konrolünü ele alabilirsek yaşamımızın sorumluluğu ve kontrolü elimize geçer.


Yaşamımız içinde olumsuz birçok duygu ve düşüncenin zihnimizden gelip geçmesine engel olamayışımızın en önemli sebeplerinden biri; zihnimize hakim olabilecek “konsantrasyonu” sağlayamamamızdır. Düşüncelerimize konsantrasyonumuzu geliştirebilirsek her türlü olumsuz düşünce kalıbımıza hakim olabiliriz.


Size önereceğim çalışma süresince, tüm zihinsel ve duygusal işlevlerinizin tam kontrolünü ele almaya ve negatif düşünce ve duygulara zihninizde yer vermemeye şimdi karar verebilirsiniz. Kulağa çok güzel geliyor değil mi? Belli bir disiplin ve kararlılıkla çalışmaya başlarsanız gerçekten başarırsınız.


BİRİNCİ AŞAMA:


Başlangıç ya da hazırlık safhası denen birinci aşama, çalışma öncesi kendinizi zihinsel olarak hazırladığınız “ön hazırlık” devresidir.


Önce kendinizi yoğun olarak bu çalışmaya ve başarmaya hazır hissedin. Unutmayın bu çalışmayı başarmanız, bütün hayatınızı olumlu yönde etkileyecek ve konsantrasyonunuzu geliştirecek.


“Düşünce kontrolü” uygulamasına geçmeden önce en az 1 hafta süreyle kendinizi gözlemleyin. Günlük hayatınızda, olaylar karşısında duygu ve düşüncelerinize ne derece hakim olduğunuzu sadece gözlemleyin. Düşüncelerinizin akışını ve hızını izleyin. Olumsuz düşüncelerinize engel olmaya çalışmadan sadece gözlemci olun. Böylelikle sizi 1 hafta sonra bekleyen engellerin ne olduğunu önceden farkedebileceksiniz.


İKİNCİ AŞAMA:


“Düşünce kontrolü” çalışmasını ilk kez uyguluyorsanız. Haftada bir günlük “zihinsel perhiz” çalışması yapmanız uygun olur.


Bir ay boyunca haftada 1 gün olmak üzere dört uygulama yapmalısınız. Haftanın belli bir gününü seçerek işe başlayabilirsiniz.


Seçtiğiniz gün boyunca olumsuz düşünce ve duygulara zihninizde yer vermeyi reddedin.


Bir ay boyunca dört “düşünce kontrolü” çalışmanızı tamamladıktan sonra üçüncü aşamaya hazırsınız demektir.


ÜÇÜNCÜ AŞAMA:


Çalışmanın üçüncü ve son aşamasında bir haftalık “düşünce kontrolü”nü gerçekleştireceksiniz. Tam bir hafta boyunca aşağıdaki “SEKİZ TEMEL PRENSİBİ” uygulayarak bu çalışmayı başarabilirsiniz:


1. Birbirini izleyen 7 gün boyunca, zihninizde olumsuz düşünce ve duygulara yer vermeyin.


2. Kendinizi olumsuz bir düşünceye ya da duyguya odaklanmış durumda yakalarsanız ki bu olacaktır; derhal çalışmanızı hatırlayın. Bu size itici bir güç verecek ve olaylar karşısındaki dayanma gücünüzü arttıracaktır.


3. Çalışmanız boyunca şunu unutmayın: Birçok insanın otomatik olarak yaşadığı bu dünyada bu, bilinçli yaşamaya doğru attığınız çok önemli bir adım. Bunun önemini hissedin. Mutlaka başarıya ulaşacaksınız.


4. Çalışma yaptığınız yedi gün boyunca her sabah yatağınızdan kalkıp, güne başlarken sizi güçlendirecek telkinleri kendinize uygulayın. Böylelikle güçlendirici zihinsel ve duygusal davranış biçimlerine daha sabahtan kendinizi odaklamış olursunuz.


5. Bir hafta boyunca, tüm dikkatinizin sorunlara değil, çözümlere dönük olduğundan emin olun. Bir zorlukla karşılaştığınızda hemen çözümün ne olabileceğine odaklanın. Sorunu değil, çözümü düşünün...


6. Geriye doğru kayarsanız, yani kendinizi olumsuz düşünce ve duygulara yönelmiş durumda yakalarsanız, üzülmeyin. Hemen değişirseniz bunun pek sakıncası yoktur. Ama bu tür düşüncelere belli bir sürenin üzerinde takılıp kalmayı sürdürüyorsanız, çalışmadaki başarınızdan uzaklaşıyorsunuz demektir. Bu süre 10 saniyeyi geçmemelidir. Çalışmanızın boşa gitmesine izin vermeyin.


7. Sorunlarla karşılaştığınızda kendinizi olayın dışında görmenizi sağlayacak ve buna bağlı olarak objektif bir biçimde durum değerlendirmesi yapmanızı sağlayacak şu soruları kendinize sorabilirsiniz:


Ben karşılaştığım bu olaydan ne öğrenebilirim?”

“Bu durumun bana anlatmak istediği şey nedir?”

“Bu olayla niçin karşılaştım?”

“Karşılaştığım bu olayı öfkelenerek ya da üzülerek halledebilecek miyim?”

“Öfkemin ya da üzüntümün bana bir yararı olacak mı?”


Bu sorular sakinleşmenizi ve daha “objektif” değerlendirmeler yapmanızı sağlayacaktır.

Burada amacımız hayatın sorunlarını görmezden gelmek değil, kendimizi sorunlar karşısında daha sağlıklı ve yapıcı bir zihin durumuyla bunların üstesinden gelmektir. Zihninizi yapıcı ve verimli hale soktuğunuzda, aradığınız çözümler çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gelir.


8. Olayların hem içinde, hem de dışında yaşama alışkanlığını geliştirin. Yani zaman zaman kendinizi ve olayları dışardan seyredin... Olayla olay olmadan objektif bakmaya çalışarak dışardan kendinizi ve olaylara verdiğiniz tepkileri izleyin. Zaman zaman yaşamınıza dışardan bakın ve kendinizi gözlemleyin.


Çalışma yaptığınız bir haftalık süre boyunca başarı ve başarısızlıklarınızı not ederseniz, sizi etkileyen ve kontrolünüzü bozan olayları tespit eder ve bir sonraki çalışmada aynı hataları tekrarlamamış olursunuz.


Bu çalışmayı belirli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz. Bu yedi günlük süre bitince en az iki hafta boyunca normal düşünce ritminize dönüp daha sonra yeniden bir haftalık çalışmayı uygulayabilirsiniz.


Yaşamlarında başarılı ve mutlu olan insanlar, olaylar ve zorluklar karşısında zihinlerini açık, net ve duru durumda tutan, olayla olay olmamayı başaran insanlardır.


Çoğunun ortak kuralı; Hayatta hiçbir zaman vaktinizin %10’undan fazlasını bir soruna harcamayın, en az %90’ını sorunun çözümüne harcayın. Hele küçük şeyleri asla dert etmeyin. Unutmayın ki, onlar yalnızca “küçük” şeylerdir.


Sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder